TAREN-FIX
Nitrifikasyon İnhibitörü

TAREN-FIX

Yardımcı Bileşenler

Azotun önemi

Azot (N) elementi, topraktaki mineraller arasında özel bir role sahiptir: Bitkiler, yüksek kalite ve verim elde etmek için büyük miktarlara ihtiyaç duyar. Azot, topraktaki doğal koşullardan kaynaklanır, ancak diğer tüm besin maddelerinden farklı olarak, kaya kaynaklı değildir; topraktaki organik bileşiklerden kaynaklanır.

Azot canlı dokuda karbon, hidrojen ve oksijenden sonra dördüncü en yaygın elementtir. Amino asitler ve bu nedenle proteinlerin önemli bir unsuru olan azot, klorofil, DNA ve RNA'nın da önemli bir bileşenidir.

Azot olmadan hayat olmaz: organ yenilenmesi, bitki gelişimi ya da meyve ve tohum oluşumu olmaz ve sonuçta verim düşer.

Topraktaki azot döngüsü

Topraktaki iki büyük azot havuzu vardır: bitki tarafından temin edilemeyen organik olarak bağlanmış azot (% 95) ve bitki tarafından elde edilebilen formlarda bulunan mineral azotu (% 5).

Organik gübreler, bitki artıkları ve baklagiller (örneğin, soya fasulyesi, fasulye ve bezelye) ile bağlanan azot organik azot havuzuna akar. Amonyum (NH4) ve nitrattan (NO3) oluşan mineral azot havuzu, yağmurda çözünen azottan gelmekte ve bu mineral gübreler yoluyla toprağa girmektedir. Aslında amonyum ve nitrat, bitkilerin emebileceği azot formlarıdır.

Organik azot ve mineral azot havuzları sürekli değiş tokuş halindedirler. Örneğin, organik azot sürekli olarak amonyum ve nitrata (mineralleştirme olarak bilinen bir süreç) dönüştürülürken, toprak organizmaları mineral azotun organik fiksasyonuna (immobilizasyon) neden olur. Yoğun yağış sızıntıya neden olduğunda (nitrat sızıntısı) veya dönüşüm işlemlerinin bir sonucu olarak, gaz halindeki kombinasyonların atmosfere kaçışını (örn., Azot oksit kayıpları) oluşturduğu zaman, azot tükenmesi toprakta gerçekleşir.




Azot kayıplarının etkileri

Azot kayıpları, organik ve/veya mineral gübreleme ve toprak işleme sonucunda ortaya çıkar. Bunlar çoğunlukla azotun yıkanmasından veya azot oksidin atmosfere salınmasından kaynaklanan amonyak kayıplarıdır. Azot kayıpları genellikle üreticiye ekonomik bir maliyet getirirken, çevre üzerinde de olumsuz bir etkisi vardır.

Amonyak kayıpları

Amonyak kayıpları, özellikle organik gübre depolama ve uygulaması (gübre, bulamaç) sırasında hayvan yetiştiriciliğinde ortaya çıkar. Üre ihtiva eden gübrelerin uygulanmasından sonra önemli miktarda amonyak kayıpları oluşur. Yüksek konsantrasyonlarda, amonyak gazı insanlar ve hayvanlar için toksiktir. 
Buna ek olarak, keskin koku hoş değildir. Amonyak, sisin önemli bir bileşenidir; diğer kirleticiler ve partiküller ile bağlanır, onları hava katmanlarında zemin seviyesinde veya civarında korur. Aslında amonyak bu kirliliği artırır. Azot içeren bir gaz olan amonyak rüzgardan uzak mesafelere taşınabilir. Yağmurda çözünen azot bir gübre olarak davranan doğal ekosistemlere genellikle amonyak enjekte eder ve büyümeyi artıracak istenmeyen etkiye sahiptir. Bazı bitki türleri azot gübrelemesine karşı daha güçlü bir reaksiyon gösterirler ve daha iyi büyürlerken, diğer bitkiler gelişimlerinde bozukluklar oluşabilir. Toprağın düşük bir besin içeriğine sahip olduğu alanlarda bu, çimlerin devralıp nadir çiçekli bitkilerin gelişimini baskılayabilir. Kısacası, amonyak, biyolojik çeşitlilik üzerinde büyük ölçüde olumsuz bir etkisi vardır.

Bir kere amonyak toprağa girdikten sonra, bazı günlerde sıcaklığa bağlı olarak nispeten hızlı nitrifiye edilir. Bu, aşırı koşullar altında, bitkilere zarar veren ve yeraltı suyunu kirleten toksik ağır metallerin salınmasına yol açabilen toprak asitleşmesi ile yakından ilgilidir. Amonyak ayrıca, yeraltı sularında nitrat kirliliğine ve sekonder reaksiyonların bir sonucu olarak azot oksidin oluşumuna katkıda bulunabilir.

Nitrat sızıntısı

Nitrat suda çözünür. Negatif yüklü toprak parçacıkları toprakta baskın olduğu için negatif yüklü nitrat iyonu - pozitif yüklü amonyum iyonunun aksine - toprak parçacıklarına bağlanmaz. Nitrat bu nedenle toprağın içinde oldukça hareketlidir ve difüzyon ve yüzey suyu hareketleri yoluyla toprak profilinde etkili şekilde yer değiştirebilir. Yoğun yağış veya bitki tarafından düşük alımından sonra, nitrat topraktan sızabilir ve yeraltı suyunda birikebilir. Nemli koşullarda, sızan nitratlar üretici için önemli bir maliyet oluşturmaktadır. Toksikolojik bir perspektiften bakıldığında, yer altı su seviyeleri için eşik değerleri dünya çapında belirlenmiştir (suyun bakteriler tarafından kirletilmesi veya insan vücudunda bir dönüşme durumunda nitrite dönüşmesini önlemek için).

Aşırı nitrat konsantrasyonları aşağıdaki hastalıklara neden olduğundan şüphelenilmektedir: Yenidoğanlarda siyanoz, nitrosamin oluşumu sonucu mide ve bağırsak kanseri ve guatr. Bu hastalıkların aksine çok sayıda çalışmada, nitratın vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve sayısız hastalığı etkili bir şekilde önlediğini göstermektedir.

Bitkiler için azotun tercih edilen şekli olan nitrat, yüzey suyundaki alglerin çiçeklenme noktasına kadar su bitkisinin ve algin büyümesini uyarır. Yosunlar ve / veya su bitkileri bozulursa, oluşan oksijen tükenmesi (oksijen ölü yosunlardan ve bitkilerden organik maddelerin ayrışmasında tüketilir) aşırı koşullar altında balık popülasyonlarında mortaliteye neden olabilir.

Azot oksidin atmosfere salınması

Nitrojen oksit (N2O), nitrifikasyon sırasında (toprakta bakteriler vasıtasıyla amonyum nitrit ve nitrat haline dönüşürken) oksijen açısından zayıf koşullar altında toprağa nitrat varlığında (denitrifikasyon) oluşur. Karbondioksit ve metan gazı ile birlikte azot oksit, en tehlikeli sera gazlarından biridir. Küresel ısınmaya etkisi, CO2' nin 300 mislidir. Topraktaki azot oksit kayıpları - çoğu zaman yalnızca birkaç gram veya kilogram - üreticilere ve çevre üzerindeki olumsuz etkilere yönelik bir maliyet oluşturabilir.

Nitrifikasyon İnhibitörü nedir?

  • Nitrosomonas ve Nitrococcus bakterilerinin popülasyonunu kontrol ederek NH4+ 'nın NO3' e dönüşümünü yavaşlatır. 
  • Bu bakteri popülasyonlarını kontrol ederek amonyaklı (NH4+) azotun nitrata (NO3-) dönüştürme işlemi azaltır.
  • Toprakta nitrifikasyon inhibitörü, Nitrosomonas bakterileri üzerinde bakteriostatik bir etkiye sahiptir, yani bakteriler öldürülmez, ancak belirli bir süre faaliyetleri bastırılmış veya inhibe edilmiştir. Hatta birçok uygulama sadece Nitrosomonas bakterileri üzerinde depresif bir etki yaratmıştır.

TARVİT Tarım Kimya ve İleri Teknolojiler firmasının ürettiği inhibitörler;

  • Yıkanma veya denitrifikasyona bağlı azot kaybını azaltarak azotu daha uzun süre kullanılabilir hale getirir.
  • Mısır ve buğdayın verim ve kar potansiyelini optimize eder.
  • Gübreleme yatırımlarından en iyi şekilde faydalanarak azotu bitki alımı için daha uzun süre kullanılabilir hale getirir.
  • En iyi verime yol açan daha güçlü ve sağlıklı bitkileri destekler.
  • Çürük sap riskini azaltır.
  • Hububat proteinini artırır.