TARCAL
Kalsiyum içerikli gübre çözeltisi

TARCAL

Makro Nutrientler

Kalsiyum, bitkiler tarafından çok tüketilen bir makro besin elementidir. Bitki hücre duvarının yapıtaşıdır. Toprakta genellikle bitkilerin yararlanamayacağı bileşikler halinde bulunur. Bitki bünyesinde hareket yeteneği (taşınması) çok zayıftır. Toprakta bulunan kalsiyum karbonat (kireç taşı), bitkinin kalsiyum ihtiyacını yeterince karşılayamayabilir. Bunun sebebi, kalsiyum karbonatın sudaki çözünürlüğünün düşük olmasıdır. Tüm bu nedenlerden dolayı diğer gübrelerin yanında kalsiyumlu gübrelemeye de ihtiyaç vardır. Bitkiler kalsiyum olmadan büyüyemez. Kalsiyum, bitkiler tarafından azot ve potasyumdan sonra en çok tüketilen besin elementidir.




TARCAL

TARVİT-TARCAL bileşiminde kalsiyum ile birlikte azot da ihtiva eder. Kalsiyum bitkide hücre duvarlarının ve bitki dokularının sertleşip güçlenmesinde temel görevi üstlenir. Bu özelliği ile bitki dokularını ve meyveleri mantar ve bakteri enfeksiyonlarından korur. Donma ve çözülme stresine karşı bitkiye dayanıklılık kazandırarak don zararını önler. Ayrıca hücre bölünmesinin düzenlenmesi ve hücre gelişimi üzerinde de etkili olarak kök uzaması, bitkinin büyümesi ve gelişimine katkıda bulunur. Yeterince kalsiyum alamayan meyve ve sebzelerde çürüme ve çatlamalar meydana gelir. Elmada acı benek ve domateste dip çürüklüğü gibi belirtiler kalsiyum noksanlığının bir sonucudur. Dokularında yeterli kalsiyuma sahip olmayan meyveler, depolama sürecinde de fizyolojik bozukluklara ve çürüme meydana getiren funguslara karşı hassas olurlar.

Kalsiyum noksanlığında, filizlerde kolay kırılmalar ve Kurumalar, yapraklarda dökülmeler. Koparılan yapraklarda sertleşmeden kuruma ve genç yapraklarda üşümeye karşı duyarlılık görülür. Noksanlığa, topraktaki kalsiyum yetersizliği, magnezyum fazlalığı neden olabilir. Çözüm için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre topraktan veya yapraktan kalsiyumlu gübre uygulamaları yapılmalıdır.

TARVİT-TARCAL verim ve kaliteyi artırır. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı artırır. Nakliyede dayanıklılık sağlar. Meyvelerin depolama ömrünü uzatır.  Kalsiyum ve nitratın hızlı alınmasını sağlar. Katkı ve dolgu maddesi içermez. Buharlaşmaz, yıkanmaz, yakmaz. Alkalilik yaratmaz. Tuzluluk etkisi yoktur.